חג הסגד - המרכז למורשת יהדות אתיופיה

חג הסגד

יום חידוש הברית, יום חשבון הנפש הכללי ויום הכיסופים לציון של יהדות אתיופיה.
הסגד הוא חג משמעותי בחיי בֵּתֶּה ישראל. ליום זה היה תפקיד מרכזי בגיבוש הזהות הדתית, הרוחנית והחברתית של הקהילה.
שמו של החג בא מ"סגידה" – מילה שמית שמשמעותה השתחוות. אלא שבחג הסגד המילה מקבלת משמעות חשובה יותר: השתחוות לה'. החג נקרא גם "מהללה" (תחנון ובקשת מחילה).

מקור החג בימי עזרא ונחמיה, שבי ציון מבבל, לאחר גלות בית ראשון. בספר נחמיה מסופר על כינוס העם לשם חזרה בתשובה ועבודת אלוהי ישראל: "וַיִּפְתַּח עֶזְרָא הַסֵּפֶר לְעֵינֵי כָל-הָעָם, כִּי-מֵעַל כָּל-הָעָם הָיָה; וּכְפִתְחוֹ, עָמְדוּ כָל-הָעָם. וַיְבָרֶךְ עֶזְרָא, אֶת-יְהוָה הָאֱלֹהִים הַגָּדוֹל; וַיַּעֲנוּ כָל-הָעָם אָמֵן אָמֵן, בְּמֹעַל יְדֵיהֶם, וַיִּקְּדוּ וַיִּשְׁתַּחֲווּ לַיהוָה, אַפַּיִם אָרְצָה.וְיֵשׁוּעַ וּבָנִי וְשֵׁרֵבְיָה יָמִין עַקּוּב שַׁבְּתַי הוֹדִיָּה מַעֲשֵׂיָה קְלִיטָא עֲזַרְיָה יוֹזָבָד חָנָן פְּלָאיָה, וְהַלְוִיִּם--מְבִינִים אֶת-הָעָם, לַתּוֹרָה; וְהָעָם, עַל-עָמְדָם וַיִּקְרְאוּ בַסֵּפֶר בְּתוֹרַת הָאֱלֹהִים, מְפֹרָשׁ; וְשׂוֹם שֶׂכֶל, וַיָּבִינוּ בַּמִּקְרָא" (נחמיה ח, ה-ח). ובהמשך: "וּבְיוֹם עֶשְׂרִים וְאַרְבָּעָה לַחֹדֶשׁ הַזֶּה, נֶאֶסְפוּ בְנֵי-יִשְׂרָאֵל בְּצוֹם וּבְשַׂקִּים, וַאֲדָמָה, עֲלֵיהֶם. וַיִּבָּדְלוּ זֶרַע יִשְׂרָאֵל, מִכֹּל בְּנֵי נֵכָר; וַיַּעַמְדוּ, וַיִּתְוַדּוּ עַל-חַטֹּאתֵיהֶם, וַעֲו‍ֹנוֹת, אֲבֹתֵיהֶם. וַיָּקוּמוּ, עַל-עָמְדָם, וַיִּקְרְאוּ בְּסֵפֶר תּוֹרַת יְהוָה אֱלֹהֵיהֶם, רְבִעִית הַיּוֹם; וּרְבִעִית מִתְוַדִּים וּמִשְׁתַּחֲוִים, לַיהוָה אֱלֹהֵיהֶם" (נחמיה ט, א-ג).

היום שבו כינסו עזרא ונחמיה ושאר מנהיגי שבי ציון את העם כדי להוכיחו, להשיבו אל ה' ולשקם את ירושלים החרבה, הפך בקרב בֵּתֶּה ישראל ליום של תחנון, חשבון נפש כללי וערגה לירושלים. בניגוד למועד הנקוב בפרק ט' בספר נחמיה, יהדות אתיופיה קבעה כי המועד הוא בכ"ט בחשוון, 50 יום לאחר יום הכיפורים. החג הוא בחלקו הראשון יום תענית, ובחלקו השני יום חגיגה. זהו יום שבו נושאים תפילות מיוחדות לחג (כדוגמת תפילות הנאמרות ביום הכיפורים) וקוראים בתורה פרקים הקשורים במתן תורה ובברית בין ישראל לאלוהיו (פרק כ' בספר שמות ופרקים ה'-ו' וכ"ז בספר דברים וכן פרקים ח'-ט' בנחמיה). התפילות והקריאה בתורה מבטאות את חידוש הברית עם הקב"ה וכוללות תחנון וכפרה לצד כמיהה וגעגועים לירושלים. ביום זה הזהירו הקסים את בני הקהילה שלא להמיר את דתם. בכל מושבותיהם נהגו יהודי אתיופיה לעלות להר הגבוה ביותר עם ספר התורה (זה היום היחיד שספר התורה יצא מהמסגיד / "צלות בית" – בית הכנסת), כמעין שחזור של מעמד הר סיני. העלייה להר החלה בשעות הבוקר המוקדמות, ומי שנשא את ספר התורה – על ראשו – היה ילד צעיר. בראש התהלוכה צעדו הקסים, ואחריהם הזקנים, המבוגרים, הצעירים והנשים. מעשה זה של חידוש הברית מדי שנה שימש את יהודי אתיופיה כדי לקרוא לאל להשיבם לציון.
מנהג חשוב של בני הקהילה הוא הכנסת אורחים, ולקראת חג הסגד מקבל המנהג משמעות יתרה. בהתקרב היום, חשו הכול את אווירת החג וחוו התרוממות רוחנית.
החג התקיים במחוזות ובכפרים השונים, שהמרכזי שבהם היה אמבובר, וזאת בשל נגישותו של המקום לעיר המרכזית גונדר. כיום, בארץ, האירוע המרכזי והממלכתי מתקיים בטיילת ארמון הנציב בירושלים ומהנקודה שבה נישאת התפילה אפשר להשקיף על הר הבית – המקום הקדוש ביותר לעם היהודי. השוני היחידי מן המנהג המקורי הוא שבארץ לא מתקיימת סעודה חגיגית רבת משתתפים אלא נערכות סעודות פרטיות – איש וביתו. כדי "לשבור" את הצום לאחר התפילה נושאים עימם המשתתפים צידה לירושלים. ישנה קבוצה המקפידה לקיים את האירוע בכותל המערבי.

אירועים שחלפו

נובמבר 27
חג הסגד בירושלים 2019

חג הסגד בירושלים

טיילת שרובר, ארמון הנציב ירושלים
27.11.2019 08:30 - 15:00
עמותת הקיסים, התאגיד הממלכתי - המרכז למורשת יהדות אתיופיה ונשרד התרבות והספורט- מרכז ההסברה מתכבדים להזמינך לאירוע התפילה המרכזי של חג הסגד שיתקיים בטיילת שרובר שליד ארמון הנציב ביום רביעי, כ"ט בחשוון תש"ף, 27 בנובמבר 2019 בין השעות 08:30 - 15:00 בשעה 12:30 יתקיים טקס בו יישאו דברי ברכה: ברכה בשם כבוד הקיסים ליקה כהנת קס ברקו טגנ'ה יו"ר הכנסת - חה"כ יולי (יואל) אדלשטיין שרת התרבות והספורט - חה"כ (תא"ל במילואים) מירי רגב יו"ר התאגיד הממלכתי - המרכז למורשת יהדות אתיופיה - ד"ר שמחה גתהון          
נובמבר 16
חג הסגד מירושלים תשפ

חג הסגד מירושלים

טיילת שרובר, ארמון הנציב ירושלים
16.11.2020 09:30 - 13:30
בשל מגבלות נגיף הקורונה, התפילה המרכזית של חג הסגד תתקיים על ידי כבוד הקסים ללא השתתפות קהל. בשעה 12:00 יתקיים טקס הברכות הממלכתי בו יוקרנו ברכות נשיא המדינה וראש הממשלה וישאו דברים שר התרבות והספור, שרת העלייה והקליטה, נציג הקסים ויו"ר התאגיד הממלכתי - המרכז למורשת יהדות אתיופיה לא תתאפשר כניסה לטיילת ארמון הנציב ביום זה.
נובמבר 04
חג הסגד בירושלים 2021

חג הסגד

טיילת שרובר, ארמון הנציב ירושלים
04.11.2021 09:00 - 14:00
חג הסגד בירושלים - חוזרים להתפלל יחד!
אחרי שנה בה לא יכולנו לקיים את התפילה יחד, נחזור השנה להתפלל את תפילות חג הסגד בטיילת ארמון הנציב בירושלים, בהתאם להנחיות התו הירוק.
עצרת התפילה הממלכתית של חג הסגד תתקיים ביום חמישי, כ"ט בחשוון תשפ"ב, 4 בנובמבר 2021, החל מהשעה 9:00 בטיילת שרובר שליד ארמון הנציב בירושלים.
   
נובמבר 23
חג הסגד בירושלים 2022

חג הסגד בירושלים

טילת שורבר, ארמון הנציב ירושלים
23.11.2022 08:00 - 14:00
עצרת התפילה המרכזית של חג הסגד בירושלים תתקיים ביום רביעי, כ"ט בחשוון תשפ"ג, 23 בנובמבר 2022 בין השעות 08:00-14:00, טיילת שרובר ארמון הנציב, ירושלים.
נובמבר 13
תפילות הסגד בירושלים

תפילות הסגד בירושלים

טיילת ארמון הנציב, ירושלים
13.11.2023 09:30 - 13:00
בעקבות מלחמת "חרבות ברזל" והנחיית פיקוד העורף, לא נוכל לקיים השנה תפילה המונית של יום הסגד כפי שהתקיימה עד היום. התפילה בטיילת ארמון הנציב תתקיים בנוכחות כבוד הקסים בלבד משעה 09:30 עד 13:00 ותשודר לציבור באתר המרכז, בפייסבוק ובערוץ היוטיוב של המרכז למורשת יהדות אתיופיה.   לא יתקיים טקס הברכות.   מוגש מטעם משרד התרבות והספורט, התאגיד הממלכתי המרכז למורשת יהדות אתיופיה, הקסים- המנהיגות הרוחנית, המערך לטקסים ואירועים ממלכתיים.  

חג הסגד בתקשורת

עצרת התפילה המרכזית של חג הסגד בירושלים תשפ

סיגד בסימן עוצמה נשית בקהילת יוצאי אתיופיה

כבכל צום, גם חג הסיגד מהווה הזדמנות לחשבון נפש אישי וקולקטיבי ולשאלת הנותר לעשות עבור המיטב. נושא מרכזי בכך הוא מעמד האישה בקהילת יוצאי אתיופיה
חוגגים את חג הסגד בטיילת ארמון הנציב צילום ניר פור
צילום ניר פור

לצום ולעלות אל ההר: כל מה שרציתם לדעת על חג הסגד

רגע לפני שעשרות אלפים יעלו לירושלים - כל מה שחשבתם לשאול על הסגד מה משמעות היום של יהודי אתיופיה? מה אוכלים בסעודת שבירת הצום? ומדוע נקבע למועד שונה מהמצוין במקרא?
חוגגים את חג הסגד בטיילת ארמון הנציב צילום ניר פור
צילום ניר פור

"אל תהפכו את הסיגד למימונה"

תפילות בטיילת ארמון הנציב וטקס ממלכתי בכותל: הקורונה הביאה לחגיגות מצומצמות בשטח - אך עשירות ב"זום", ובכירי העדה מקווים כי דווקא השנה יתרחש השינוי, והישראלים יתחברו לחג דרך משמעויותיו היהודיות והאוניברסליות, ופחות לפולקלור. "אפשר לאכול אינג'רה, אבל צריך לזכור את המשמעות העמוקה של הסיגד"
הטקס הממלכתי של חג הסגד נערך בארמון הנציב בירושלים, צילום: דניאל אליאור
צילום: דניאל אליאור

חג הסיגד 2020 - כל מה שצריך לדעת על הצום והחגיגה

בני העדה האתיופית בישראל מציינים היום את חג הסיגד, יום של צום חלקי שבו מתפללים לבניית בית המקדש והזכות לעלות לארץ ישראל. הצום תם בשעות הצהריים אז נערכת סעודה גדולה. השנה, בשל מגבלות הקורונה, טקס התפילה יתקיים ללא נוכחות קהל.
כאן סגד
צילום: כאן 11

חג הסיגד בכאן | יום שידורים מיוחד בכאן 11 ובדיגיטל

חג הסיגד הוא יום של צום, טהרה והתחדשות, ובמרכזו טקס חידוש הברית בין העם לאל. השנה, נציין את היום הסמלי והמשמעותי עבור בני העדה האתיופית עם שידורים ישירים בכאן 11 ובדיגיטל: בשעה 12:00 תשודר תפילת חג הסיגד מארמון הנציב בירושלים ובשעה 16:00 - האירוע הממלכתי במעמד נשיא המדינה ובהשתתפות מיטב אמני הקהילה האתיופית ואמנים ישראלים נוספים
חג הסגד בירושלים 2020
חג הסגד בירושלים 2020

האירועים המרכזיים לרגל חג הסיגד תשפ"א

בשל מגבלות הקורונה, השנה יתקיים טקס התפילה המרכזי לציון חג הסיגד בנוכחות הקייסים בלבד | בשעה 16:00 ישודר בערוץ כאן 11 משדר מיוחד לציון חג הסיגד בהשתתפות אמנים ואנשי רוח

טקס התפילה המרכזי לציון חג הסיגד יתקיים השנה ביום שני, 16/11/2020, בטיילת ארמון הנציב בירושלים. הטקס המופק זו השנה ה – 4 ע"י משרד התרבות והספורט באמצעות מרכז ההסברה - המטה לטקסים ולאירועים ממלכתיים והתאגיד הממלכתי - המרכז למורשת יהדות אתיופיה בשיתוף משרד העלייה והקליטה ועמותת הקייסים, הינו אחד מאירועי התפילה הגדולים והמרגשים שמתקיימים בישראל.